Hoe overbrugt de OR 1,5 m afstand? 8 tips


Hoe overbrugt de OR 1,5 m afstand? 8 tips

De anderhalvemetereconomie..... misschien wel het woord van het jaar. Voor de OR kan dit een werkwoord zijn. Kijk niet toe vanaf een afstand, maar denk mee met je collega's en de ondernemer! In deze blog geef ik je een paar tips over wat je als OR kan doen.

  • Zoek contact met de achterban. Als je elkaar door de coronamaatregelen niet fysiek kan opzoeken, zijn er zat andere mogelijkheden om te overleggen. Denk aan bellen, mailen, appen en videobellen. De collega's op de (thuis)werkvloer weten vaak het beste welke praktische zaken beter kunnen. Zij zijn voor de OR dé informatiebron. Maak daar gebruik van.

Denk mee met de collega's over oplossingen. Vergeet de koffieautomaat niet!

Wie, wanneer en hoe kom je er zonder te dichtbij elkaar te staan? Het praatje bij de koffieautomaat is de sociale lijm die het samenwerken makkelijker maakt.

  • Houd regelmatig contact met de ondernemer en HR. Formeel en informeel. Zo blijf je op de hoogte van de noodmaatregelen en tijdelijke regelingen die genomen gaan worden. Als je weet wat er speelt, kan je als OR bijschaven en aanvullen met eigen ideeën.
  • Vertel de ondernemer welke ideeën de OR in samenspraak met collega's heeft. Goede ideeën waarvoor draagvlak is neemt een ondernemer graag over.
  • Maak duidelijke afspraken over de duur van de maatregel: is deze tijdelijk of voor langere tijd. Spreek een einddatum af voor de tijdelijke maatregel.
  • Maatregelen voor langere tijd kunnen instemmingsplichtig zijn. Maak met de ondernemer afspraken over de (versnelde) procedure.
  • Denk aan de thuiswerkregeling. Als OR heb je geen instemmingsplicht op een tijdelijke maatregel. Wel kun je de noodmaatregel ondersteunen, en daarbij afspreken dat over een paar maanden de thuiswerkregeling serieus wordt opgepakt.
  • Blijf de vinger aan de pols houden. Het is niet erg als een beleid dat snel bedacht is niet 100% werkt. Wat wel erg zou zijn, is dat je geen actie onderneemt als het beter kan.


Succes!


Tue, 21 April